Domaća pita od jabuka sa cimetom i vanilom

Domaća pita od jabuka sa cimetom i vanilom

Sastojci

Za testo:
500g brašna
200g maslaca
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Kašičica soli i kašičica šećera
1.5dl mleka (ili vode, zavisi od ukusa)

Nadev od jabuka:
1kg jabuka
Kesica cimeta
100g prezli
2 kesice vanilin šećera
100g šećera
Rendana kora 1 limuna

Priprema

U posudu sipati brašno, dodati maslac, šećer i so, vanilin šećer, prašak za pecivo i postepeno dodajte mleko (može i voda umesto mleka, zavisi od ukusa) uz mešanje tako da se sve sjedini. Posudu sa testom potom ostavite u frižider sat vremena. 

Za nadev: oljuštite, očistite od semenaka i narendajte jabuke. Savet: jabuke iscedite od viška soka (svež sok svakako možete popiti). U posudu sa narendanim jabukama dodajte cimet, prezle, vanilin šećer i običan šećer kao i rendanu koru limuna.

Izvadite koru iz frižidera i podelite na dva dela. Podmažite plah i razvucite testo koliko je širina pleha (donja kora neka malo prelazi ivicu kako bi zadržala nadev i spojila se sa gornjom). Potom sipajte nadev. Preko nadeva stavite par kockica maslaca radi lepšeg ukusa i zatvorite gornjom korom.

Pitu pecite sat vremena na 220 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Preporučujemo

KIKU® jabuka & pivski uštipciKIKU® jabuka & pivski uštipci
Brzi i slatki zalogaji bez kvasca ili praška za pecivo. Omiljeni slatkiš iz bakine kuhinje...
Domaća pita od jabuka sa cimetom i vanilomDomaća pita od jabuka sa cimetom i vanilom
Ukusna i jednostavna, za ljubitelje domaćih specijaliteta
Punjena KIKU® jabuka  Punjena KIKU® jabuka
KIKU® Jabuka punjena nadevom u kombinaciji sa jezgrom oraha i prelivom